Kolendra cytrusowo-korzenne zioło, zdrowie ukryte w zielonej roślinie
Niezwykła przyprawa, roślina magiczna, czyli kolendra. Znana małemu gronu smakoszy w Polsce. Właściwości istotne dla zdrowia sprawiają, że powinna częściej gościć jako lek w naszej apteczce.
KOLENDRA – POCHODZENIE
Kolendra wywodzi się z krajów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Aktualnie jest uprawiana m.in. w Gruzji, Pakistanie, Chinach, Argentynie, Maroko i Syrii. Innymi nazwami kolendry są: cilantro, chinese, parsley, chińska pietruszka. Częściami wykorzystywanymi w kuchni jak i również do sporządzania olejków, nalewek są wszystkie części rośliny. Ma korzenno, goryczkowaty, cytrusowy aromat.
DOBRO DLA ZDROWIA UKRYTE W KOLENDRZE
- Kolendra tonizuje działanie żołądka, pobudza apetyt, wspomaga leczenie biegunek, kolki, zaburzeń trawienia, leczy zgagę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika jest idealna dla osób mających przewlekłe choroby jelit, a także stosujących dietę odchudzającą.
- Zawarty w kolendrze olejek eteryczny linalol działa uspokajająco na układ nerwowy, wspomaga leczenie nerwic, depresji i innych zaburzeń układu wegetatywnego. Zapewnia zdrowy sen.
- Napar z kolendry stosowany zewnętrznie jako środek do przemywania łagodzi wykwity skórne, czyraki i inne stany zapalne na skórze. Działa bardzo silnie antyseptycznie.
- Jest idealnym naturalnym lekiem wspomagającym dla nadciśnieniowców i osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.
- Kolendra jest znana ze swoich mocnych właściwości przeciw obrzękowych. Łagodzi opuchliznę. Dlatego jest zalecana dla osób z reumatyzmem.
- Kolendra zawiera żelazo w bardzo dużej ilości. Dlatego osobom z anemią jest wskazane stosowanie jej przetworów jako naturalnej kuracji podnoszącej poziom tego podstawowego minerału we krwi.
- Jako środek odkażający jest stosowany także w postaci płukanki na infekcyjne stany zapalne jamy ustnej i gardła.
- Jako przyprawa i dodatek do mięs stanowi bardzo ważny element kulinarnego świata.
KOLENDRA JEST ZAKAZANA
DLA KOBIET W CIĄŻY I DZIECI PONIŻEJ 12 ROKU ŻYCIA.
Kolendra to specyficzne, mocne i aromatyczne zioło więc albo ktoś jest jego pasjonatem albo po prostu nie toleruje jej. Wiadomo, że nie każdy z nas lubi każde ziółko. Świat roślin jest na tyle zróżnicowany, iż każdy znajdzie swoje ulubione aromaty.
Masz swoje doświadczenia z kolendrą? Podziel się nimi w komentarzu.
Bernardeta Nosek
Copywriterka, blogerka, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej
nikita757@o2.pl
Świetna robota. Ostatnio coraz bardziej zaczynam interesować się przyprawami i ziołami. Tak samo w kuchni zaczynamy eksperymentować;).
Bardzo przydatne informacje.
Pozdrawiam:).
W mojej kuchni nie brakuje świeżych ziół 🙂 Nie tylko kolendra, ale i rozmaryn, oregano, pietruszka, tymianek czy bazylia. Warto w doniczkach trzymać zioła, zawsze świeże i pod ręką.
Moja mama ma niekonczace sie problemy jelitowe… musze jej powiedziec. zeby sprobowala pic napar z kolendry 🙂
Ja tak średnio lubię, ale czasem używam 🙂 Nie wiedziałam, że jest dla kogoś zakazana.
My kochamy, ale zastanawiam się, dlaczego jest zakazana dla kobiet w ciąży i dzieci?