MIĘTA PIEPRZOWA POZNAJ TO ORZEŹWIAJĄCE ZIOŁO

Mięta Mentha piperita to roślina stosunkowo młoda. Pojawiła się w osiemnastym wieku jako wynik krzyżówki między gatunkowej w południowej Anglii. Roślina jest uprawiana w Europie, Afryce, Ameryce Północnej. Inne nazwy mięty pieprzowej to: mietkiewka, mietkiew. Mięta pieprzowa ma charakterystyczny smak ponieważ po zgryzieniu liści roślinki mamy w ustach uczucie chłodu. Tak ją najczęściej kojarzymy, właśnie z orzeźwiającym smakiem. Najpopularniejsze przecież są i znane przecież  guma do żucia i pasta do zębów miętowe. Jakie substancje leczą zawarte w ziole, co MIĘTA daje dobrego zdrowiu, jak wspiera urodę?, zapraszam do lektury wpisu.

mięta pieprzowaMIĘTA PIEPRZOWA SUBSTANCJE LECZNICZE

Zioło zawiera tak specyficzne związki jak:

  • mentol,
  • garbniki,
  • goryczkę,
  • kwasy organiczne,

mięta pieprzowaSUSZENIE I ZBIÓR – MIĘTA PIEPRZOWA

Do suszenia ścinamy gałązki mięty, których pączki kwiatowe jeszcze się nie rozwinęły. Robimy to w miesiącu czerwcu. Najlepsza pora do zbioru to czas przed południem, w słoneczny dzień. Miętę suszymy w cieniu, w temperaturze nie przekraczającej trzydziestu stopni Celsjusza.

MIĘTA PIEPRZOWA – CUDOWNE DZIAŁANIE DLA PRZEWODU POKARMOWEGO

Mięta pieprzowa dzięki obecności mentolu działa bardzo silnie bakteriobójczo. Pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku i dwunastnicy. Działa żółciopędnie i wiatropędnie. Poprawia apetyt. Wspiera zaburzenia pracy jelit, pomaga łagodzić kolkę.

mięta pieprzowaINNE WŁAŚCIWOŚCI MIĘTY PIEPRZOWEJ

  • Zioło leczy bezsenność i nerwicę.
  • Dzięki niej możemy łatwo ulżyć w cierpieniu przy migrenie, bolesnych miesiączkach.
  • Niweluje czkawkę.
  • Pomaga w kaszlu i ksztuścu.
  • Zewnętrznie jest idealny do zastosowania jako płukanka na zapalenie dziąseł, gardła, a także w wykwitach skórnych i nerwobólach.
  • W postaci aerozolu mięta pomaga na zapalenie zatok i zapalenie oskrzeli.

MIĘTA PIEPRZOWA W KUCHNI

Okazuje się, że tak jak roślina ma wszechstronne zastosowanie dla zdrowia tak i w kuchni również.

Przede wszystkim mięta jest  znana jako składnik orzeźwiających napojów, które pite są w czasie upałów.

Stosowana jest także jako dodatek do sera białego, sałatek owocowych.

Zioło to również jest składnikiem nadzienia mięs, a także aromatycznych potraw z ryb.

Ciekawostką i ważną radą  jest możliwość dodania starym ziemniakom świeżości przez dodanie do gotowania paru listków rośliny. Także, by zapobiec zważeniu mleka można do niej dodać dwa do trzech listków mięty pieprzowej.

OSTRZEŻENIA MIĘTA PIEPRZOWA

Mięta należy do jednych z najmniej toksycznych ziół. Jednak bardzo duże dawki szczególnie olejku miętowego mogą porażać ośrodkowy układ nerwowy, a u niemowląt niestety bywają przyczyną zatruć.

Mięta pieprzowa to jedno z bardzo popularnych ziół, które dzięki swojemu aromatowi dają szerokie pole do popisu w kwestii zdrowia i piękna. Czy stosujecie i pomaga Wam ?.

 

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

 

19 thoughts on “MIĘTA PIEPRZOWA POZNAJ TO ORZEŹWIAJĄCE ZIOŁO

  • 27 marca 2017 o 12:44
    Permalink

    Zwykle używam mięty do przygotowania/ dekoracji potraw lub domowych lemoniad. W formie suszonych lisci, jako herbatki- stosunkowo rzadko. Ale lubię jej smak?

    Odpowiedz
  • 27 marca 2017 o 12:54
    Permalink

    Mięta niestety jest jedną z tych roślin, których smaku i zapachu nie potrafię przeboleć, dlatego unikanam jej jak tylko się da 😉

    Odpowiedz
  • 27 marca 2017 o 13:10
    Permalink

    Uwielbiam mięte – każda jej odmianę – stosuje jako napar, do sałatek, lemoniady czy mięte colową jako syrop do rozcieńczania z woda ?

    Odpowiedz
  • 27 marca 2017 o 16:35
    Permalink

    w moim domu rodzinnym panowala mieta , moja babcia rowniez czesto ja pila. Obecnie majac wlasny dom czesto zapach miety roztacza sie po nim. Pozdrawiam i zycze milego dnia 🙂

    Odpowiedz
  • 28 marca 2017 o 13:11
    Permalink

    Bardzo lubię pić wodę z cytryną i miętą na orzeźwienie 🙂 Taki napój idealnie sprawdza się latem 🙂

    Odpowiedz
  • 28 marca 2017 o 13:26
    Permalink

    A ja taaak nie lubię posmaku mięty w jakimkolwiek daniu czy napoju… Za to zapach uwielbiam, to chyba wystarczający powód, by mieć choć jedną doniczkę w domu 🙂

    Odpowiedz
  • 29 marca 2017 o 09:26
    Permalink

    „Robimy to w miesiącu czerwcu. Najlepsza pora do zbioru to czas przed południem, w słoneczny dzień” / „W postaci aerozolu mięta pomaga na zapalenie zatok i zapalenie oskrzeli.” – o tym na przykład nie wiedziałam. Bardzo dobrze, że tutaj trafiłam i odświeżyłam sobie informacje na temat swojej ulubionej roślinki. 🙂
    Ja stosuję miętę w postaci herbatki – zawsze piję nad czczo i świetnie mnie pobudza do działania i zwiększa mój apetyt na duże śniadanie. Odkąd popijam ją regularnie, nie jadam już śniadań o 12, a o 8 rano. Mój apetyt tuz po wstaniu z łóżka zawsze był mierny, więc jadłam jedynie płatki z mlekiem, a teraz w końcu mogę zjeść więcej i dzięki temu nie podjadać i czuć się pełna energii! 🙂

    Odpowiedz
  • 29 marca 2017 o 10:10
    Permalink

    Uwielbiam miętę, co roku latem suszę sobie zapas z ogrodu na zimę. Wiadomo, że świeża najlepsza. Bardzo lubię bordowe odmiany pięknie wyglądają w ogrodzie ;]

    Odpowiedz
  • 30 marca 2017 o 10:59
    Permalink

    Mięta jest od zawsze w naszym jadłospisie. Świetny napój chłodzący 🙂 mam nadzieję że nie da sie jej przedawkować 😉

    Odpowiedz
  • 2 kwietnia 2017 o 13:29
    Permalink

    Uwielbiam pić miętę! Jednak dowiedziałam się wiele ciekawych rzeczy z Twojego wpisu, w szczególności o jej pochodzeniu i innych nazwach.

    Odpowiedz

Leave a Reply

%d bloggers like this: