WĄTROBA CO JEŚĆ, BY JĄ WZMOCNIĆ – 5 SKŁADNIKÓW

Wątroba pełni w organiźmie ważną rolę:

  • wspomaga trawienie tłuszczy,
  • wspiera detoks organizmu

Gdy  jest przeciążona to czujemy się senni, zmęczeni, tyjemy i mamy zły nastrój.Dlatego dzisiaj w moim wpisie 5 składników żywieniowych, hitów dla Twojej wątroby. Dla każdej wątroby żywienie dające wsparcie i będące naturalnym lekiem.

TO CO DOBRE DLA WĄTROBY Z POŻYWIENIA

Czosnek niedźwiedzi

Pobudza wydzielanie żółci, która aktywizuje enzymy, pomaga usunąć z organizmu metale, toksyny i inne chemikalia. Jest bardzo skutecznym środkiem wspomagającym otłuszczoną wątrobę.

RADA

Czosnek niedźwiedzi możemy na co dzień różnorodne stosować; jako pesto, dodatek do zup, sałatek, kanapek.

 

Karczoch

Zawiera między innymi ważną substancję- cynarynę, która poprawia ukrwienie, Działa żółciopędnie i żółciotwórczo.

RADA

Świetna na problemy wątrobowe jest kuracja karczochowa z dodatkiem ziela mniszka. Po łyżeczce korzenia karczocha i mniszka lekarskiego zalewamy 2.5 szklanki wody i gotujemy około 3 minuty na wolnym ogniu. Przecedzamy i pijemy po pół szklanki 3 razy dziennie przed posiłkiem przez miesiąc.

Kurkuma

 

Jest bogata w kurkuminę, która działa oczyszczająco na pęcherzyk żółciowy. Pobudza także produkcję żółci.

RADA

Pij codziennie 1 dziennie herbatkę składającą się z kurkumy, imbiru i szczypty pieprzu.

Awokado

Ten owoc zawiera glutation, jest to substancja oczyszczająca wątrobę z metali ciężkich. Badania dowiodły, że spożywanie 1 do 2 awokado na tydzień przez miesiąc wzmacnia i skutecznie wspiera wątrobę

RADA

Bardzo smakowita i dająca zarówno zdrowie i energię jest sałatko awokado z dodatkiem orzechów.

SAŁATKA Z AWOKADO, ORZECHAMI I SZPINAKIEM

  • awokado

    1 szt

  • Orzechy włoskie wyłuskane

    50 g

  • syrop klonowy

    1 łyżka

  • ostre chili

    1 łyżka

  • pomidory

    200 g

  • liście szpinaku

    200 g

  • Sos sałatkowy francuski

    1 opak

  • olej z pestek dyni

    3 łyżki

  • sok jabłkowy

    3 łyżki

W misce pomieszaj sok jabłkowy z olejem z pestek dyni i sosem sałatkowym.
Pomidory przekrój na pół. Umyj, osusz szpinak, oberwij łodyżki listków szpinaku. Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, łyżką oddziel skórkę od miąższu lub po prostu obierz owoc. Pokrój go w plastry.
Orzechy wymieszaj z syropem klonowym i chili, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 220° C piekarnika. Po tym czasie orzechy ostudź, pokrusz, oddzielając je od siebie.
Na półmisku lub dużym talerzu ułóż szpinak, na nim połóż pomidorki, awokado i prażone orzechy. Całość obficie polej sosem sałatkowym.

Buraki

To jedno z najcenniejszych warzyw odtruwających wątrobę. Betaina zawarta w burakach oczyszcza wątrobę, wspomaga pracę przewodu pokarmowego.

RADA

Zalecane jest przeprowadzenie terapii. Przez dwa tygodnie , codziennie na czczo pijemy sok wyciśnięty w sokowirówce z buraka, marchewki i selera.

5 SKŁADNIKÓW ŻYWIENIOWYCH IDEALNYCH DLA TWOJEJ WĄTROBY

Jak widać to natura, nasze codzienne żywienie jest i lekiem i profilaktyką. Nie dajmy się zwariować i moje propozycje 5 składników żywieniowych, hitów dla Twojej wątroby potraktujcie jako ważny dekalog moi czytelnicy i starajmy się wykorzystać. Czekam w komentarzach na Wasze propozycje wsparcia dla wątroby.

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl

19 thoughts on “WĄTROBA CO JEŚĆ, BY JĄ WZMOCNIĆ – 5 SKŁADNIKÓW

  • 23 lutego 2017 o 10:11
    Permalink

    Powiedz proszę jak robisz karczocha, lub jak polecasz go podać, nigdy nie jadłam i wydaje mi się dość egzotyczny.

    Odpowiedz
  • 23 lutego 2017 o 11:36
    Permalink

    awokado uwielbiam, mogę jeść cały czas! Czosnek niedźwiedzi jest w szafce i w zasadzie kupiłam go, bo kiedyś o nim słyszałam. Teraz przynajmniej zrobię z nim pesto 🙂

    Karczochów nie jadłam, w sumie nie mam na nie pomysłu i boję się, że zostanę z nimi sama przy stole :P.

    Odpowiedz
    • 23 lutego 2017 o 11:59
      Permalink

      Z karczochów spróbuj zrobić tartę. Wystarczy kruche lub francuskie ciasto na spód, na wierzch wylewasz mix jajeczno-serowy i układasz serca karczochów, może być z oliwkami jeśli lubisz. Pieczesz i gotowe – pyszności…

      Odpowiedz
  • 23 lutego 2017 o 20:08
    Permalink

    Awokado, buraki i kurkumę jem bardzo czesto, więc moja wątroba powinna być mi wdzięczna 😉

    Odpowiedz
  • 26 lutego 2017 o 19:08
    Permalink

    Nie wiem, co to jest „czosnek niedźwiedzi ” :-)Składniki sałatki smakowite, nie wiedziałam, że w cudowny sposób działają na wątrobę 🙂 Warto zastosować 😉

    Odpowiedz
  • 25 marca 2017 o 20:13
    Permalink

    Kurkuma i awokado ostatnio są podstawą w mojej kuchni 😉 dobrze wiedzieć że tak pozytywnie wpływają na wątrobę 😉

    Odpowiedz
  • 17 kwietnia 2017 o 11:29
    Permalink

    Wszystko z wyjątkiem awokado jem bardzo często, tak więc moja wątroba nie powinna narzekać 😉

    Odpowiedz
  • 17 kwietnia 2017 o 11:40
    Permalink

    Ciekawy artykuł i świetny przepis na sałatkę.

    Odpowiedz
  • 24 kwietnia 2017 o 22:14
    Permalink

    Świetne rady. Po awokado chętnie siegam a więc to już coś. Musze troszkę o moją watrobę zadbać.:-) 😉

    Odpowiedz
  • 26 kwietnia 2017 o 08:06
    Permalink

    Jak dobrze widzieć, że lubiane przeze mnie produkty pomagają mojej wątrobie;) Bardzo lubię połączenie awokado z kurkumą. Taka pasta ma wtedy bardzo oryginalny smak. Sama herbatka z tą przyprawą nie jest dla mnie zbyt smaczna, dlatego wolę dodawać kurkumę do potraw. Pozdrawiam;)

    Odpowiedz
  • 17 września 2017 o 11:26
    Permalink

    Dużo przydatnych informacji. Czosnek niedźwiedzi i kurkuma to pozycje obowiązkowe w mojej kuchni.

    Odpowiedz

Leave a Reply

%d bloggers like this: