Zdrowe odżywianie – 12 mitów i półprawd, które musisz znać
Zdrowe odżywianie to istotny element życia. Nasze funkcjonowanie jest w niemal podstawowej mierze od niego zależne. Dlaczego? Otóż zasady dietetyczne i nawyki jakie mamy na co dzień odnoszące się do spożywania rożnych potraw, napojów są gwarantem odporności, energii, a także stanowią świetną profilaktykę zdrowia. Jednak niektóre powszechne mity dotyczące dietetyki związane właśnie z tematem: zdrowe odżywianie nie są prawdą lub są tylko częściowo prawdziwe. Dlatego dzisiaj u mnie wpis o prawdach i półprawdach dotyczących właśnie zdrowego odżywiania.
ZDROWE ODŻYWIANIE –MITY
1. BRĄZOWY CUKIER JEST LEPSZY NIŻ BIAŁY
Po pierwsze może być tak samo przetworzony jak biały, a ciemny kolor zawdzięczają dodanej na koniec wytwarzania melasie. Po drugie pomimo tego, że nie jest biały ma jednak podobny skład do niego. Zawiera prawie w 97% sacharozę i tylko śladowe ilości mikroelementów.
2. MLEKO BEZ TŁUSZCZU JEST NAJZDROWSZE
Tłuszcz w mleku jest jak najbardziej potrzebny. Bez niego nasz organizm nie jest w stanie przyswoić witamin A, D i E oraz wapnia. Najlepsze jest mleko z 2 % zawartością tłuszczu. Ponieważ mleko z 3 % zawartością tłuszczu obciąża znacznie nasz przewód pokarmowy i niestety jest przyczyną otyłości, która staje się już poważną chorobą cywilizacyjną.
3. NIE NALEŻY ŁĄCZYĆ MIĘSA Z ZIEMNIAKAMI
Jak się okazuje nie ma to żadnego wpływu na trawienie. Dlatego, że zarówno ziemniaki jak i mięso są trawione oddzielnie.
4. IM WIĘCEJ BŁONNIKA TYM LEPIEJ
Według WHO powinniśmy dziennie spożywać około 20 – 40 gram błonnika. Większa ilość może niestety powodować biegunkę i podrażnienie jelit. Są również schorzenia, w których przebiegu zalecane jest ograniczenie błonnika, a nawet absolutny zakaz jego spożywania. Błonnik jest zakazany osobom, które stosują dietę łatwo strawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Także osoby mające chorobę refluksową powinny unikać produktów wysoko błonnikowych ponieważ nasila on właśnie dolegliwości związane z refluksem.
5. HERBATA TO NAPÓJ BEZWARTOŚCIOWY
Czarna herbata jest napojem, który jest źródłem polifenoli – substancji, które chronią organizm przed chorobotwórczymi wolnymi rodnikami. Zawiera także fluor, który chroni przed próchnicą. Jednak pod warunkiem, że nie jest słodzona.
ZDROWE ODŻYWIANIE – PÓŁPRAWDY
6.LEPIEJ PIĆ WODĘ NIEGAZOWANĄ NIŻ GAZOWANĄ
Jeżeli ktoś ma zgagę, refluks, chorobę wrzodową to powinien unikać bąbelków. Dla dzieci korzystniejsze jest picie wody niegazowanej. Natomiast osoba zdrowa i prawidłowo funkcjonująca może pić zarówno wodę gazowaną jak i niegazowaną.
7. IM MNIEJ SOLI TYM LEPIEJ DLA ORGANIZMU
Ta kwestia jest zależna od tego jakie dana osoba ma schorzenia. Wysokociśnieniowcy powinni ograniczyć jej ilość. Ale przy niskim ciśnieniu dosalanie jest korzystnym krokiem dietetycznym. Także niedobór jodu i niedoczynność tarczycy są chorobami, które „lubią’’ sól.
8.WARZYWA ODCHUDZAJĄ
Na przykładzie marchewki mamy dobry wzorzec, że nie zawsze warzywa odchudzają. Ponieważ spożycie gotowanej marchwi powoduje, że szybko jesteśmy głodni, a marchew surowa, która ma niski indeks glikemiczny wspomaga utrzymanie szczupłej sylwetki, ponieważ syci na długo. Podstawowa zasada dietetyczna mówi iż: najbardziej zasycają spożywane na surowo owoce i warzywa.
9. RYBY TO IDEALNY POKARM
Owszem ryby są doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, ale z drugiej mogą zawierać szkodliwe substancje takie jak rtęć i pestycydy. Dlatego specjaliści zalecają, by wybierać małe i młode sztuki: śledzie, sardynki, makrele.
10. NALEŻY JEŚĆ KISZONKI PONIEWAŻ ZAWIERAJĄ ONE PROBIOTYKI
Rzeczywiście kiszonki to bogactwo bakterii kwasu mlekowego. Wspomagają one odporność. Jednak przy nadciśnieniu nie są wskazane.
11. NIE POWINNO GRILLOWAĆ SIĘ MIĘSA
Mięso grillowane na rozżarzonym węglu drzewnym sprzyja powstawaniu rakotwórczych węglowodorów. Natomiast mięso grillowane na tackach jest zdrowsze ponieważ tłuszcz nie skapuje na palenisko bezpośrednio.
12. JAJKA PODNOSZĄ POZIOM CHOLESTEROLU
Owszem spożywanie jajek w dużej ilości może mieć takie działanie. Jednak umiar czyli potrawy jajeczne lub same jajka jako potrawa jedzone 2 lub 3 razy w tygodniu są idealnym źródłem ważnej dla każdego lecytyny.
Czytając mój wpis już macie pewien obraz tego jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie. Jak moje wytyczne mają się do Waszych nawyków dietetycznych? Piszcie, może znacie jeszcze inne ważne mity i półprawdy żywieniowe?
Bernardeta Nosek
Kiedyś dałam się nabrać na brązowy cukier. Kupiłam właśnie BRĄZOWY, a nie TRZCINOWY. Okazało się, że to cukier z karmelem… do tej pory go mam i nie wiem do czemu mogłabym użyć. Poradzili mi, żeby do słodkich wypieków, ale mało robię takich rzeczy niestety.
Ciekawe rzeczy piszesz ?? Zawsze mnie śmieszy jak ktoś słodzi 2 łyżeczki cukru brązowego i sie tłumaczy, że „ten” cukier jest zdrowszy ??
Przydatny wpis! Nie spodziewałam się, że woda gazowana może niektórym zaszkodzić. Pozdrawiam i życzę udanego dnia! 🙂
Super wpis brawo wszystko z umiarem a nie zaszkodzi
Bardzo przydatny post ciesze sie ze na niego wpadlam 🙂
Kolejny bardzo dobry, treściwy wpis. O wielu rzeczach w nim zawartych nie miałem pojęcia.
Dobry kierunek! (z blogiem)
Ciekawa sprawa z tym łączeniem lub nie łączeniem mięsa. Gdzie mogę się więcej o tym doiwedzieć?
Świetny artykuł! Każdy powinien go przeczytać. Osobiście o wielu już słyszałam, ale dobrze jest co jakiś czas przypominać sobie, to faktach dotyczących zdrowego odżywiania.
Takich informacji nigdy nie za wiele. Ciekawy post.
Mój mąż się uparł ostatnio w ramach wprowadzania „zdrowych nawyków żywieniowych” na brązowy cukier zamiast białego więc muszę mu pokazać twój tekst 😀
Najbardziej podobają mi się półprawdy. A tip o grillowanym mięsie na czasie – niedługo zaczyna się sezon! 🙂
O widzisz, ja o tych mitach nie wiedziałam. Jedyne, co mi się obiło o uszy to z tym cukrem. Moja mama tylko trzcinowy kupuje.
Też uważam że herbata jest zdrowa. I kawa również ?.
Oooo 😀 Okazało się, że moja widza na temat odżywiania i mitów dotyczących go jest niezła 😀 Znam każdy z poruszonych przez Ciebie tematów. Ten świat jedzenia jest taki ciekawy! Świetne przykłady przytoczyłaś 🙂
Bardzo ciekawe informacje. Sama byłam przekonana, że cukier brązowy jest zdrowszy od białego. A tu taka niespodzianka☺ tak naprawdę laicy chyba popełniają masę błędów żywieniowych. Dobrze, że są takie osoby, które te błędy uświadamiają ☺
Praktycznie ze wszystkim się zgodzę. Po prostu trzeba wszystko stosować z umiarem. 😉 Czasem organizm sam nam „wskazuje” na co ma zapotrzebowanie.
Wszystko może zaszkodzić, dlatego konieczny jest umiar. ?
A cos więcej w temacie oddzielnego trawienia ziemniaków i mięsa, chętnie poczytam, bo dotąd żyłam w przekonaniu, że lepiej nie łączyć z uwagi na inny skład soków trawiennych.
Wow! Ale mnóstwo ciekawostek! O większości tych rzeczy nie wiedziałam… najbardziej zastrzeliłaś mnie brązowym cukrem – myślałam, że jak brązowy, to jestem rozgrzeszona…
Wiele już wiedziałam, własciwie wszystko ale dobrze przeczytać i i odświeżyć sobie wiedzę. Fajny i przydatny wpis.
Cześć 🙂
Od dawna interesuję się zdrowym trybem życia i mimo to dowiedziałem się z Twojego bloga czegoś co mnie zaskoczyło i skłoniło do wgłębienia się w temat. Uwielbiam trafiać na nowe ciekawostki i pomysły 🙂
Brązowy cukier – zniszczyłaś mi młodość 🙂 od zawsze byłem przekonany, że jest zdrowszy i nawet nie pomyślałem o tym, żeby to sprawdzić. Jak ktoś już we wcześniejszym komentarzu stwierdził teraz i mi będzie wychodził uśmiech na twarzy, gdy ktoś powie, że nie słodzi białym cukrem, bo brązowy jest zdrowszy. Teraz wiem, żeby skupić się jednak na trzcinowym.
Zaciekawiła mnie też sprawa z gotowaną i surową marchewką. Skubię sobie ją na codzień, ale, dobrze wiedzieć, że ta sama ugotowana marchewka nie napełni mnie na długo.
Często spostykam się z różnymi opiniami na temat właściwości czarnej herbaty. Odrzucam jakiekolwiek zastanawianie się nad tą w woreczkach z marketów. Interesuje mnie ta liściasta. Jednak tyle ile gatunków czarnej herbaty, tyle opini…