Acerola – cudowna wiśnia z Barbados, fakty i ciekawostki
Acerola to egzotyczny owoc. Bardzo mało znany. Jest prawdziwą bombą witaminy C. Malutki owoc ma jej tyle co kilogram cytryn. To wspaniała skarbnica dobrodziejstw dla organizmu. Jest popularny w innych krajach niemal tak jak sok pomarańczowy. Także zawartość bioflawonoidów w jej składzie sprawia, że jest owocem, które warto poznać i stosować zarówno dla zdrowia jak i urody.
ACEROLA
Acerola to owoc przypominający rzeczywiście wiśnię. Rośnie na krzewie lub drzewie, które wysokością może sięgać aż do 6 metrów. Krajem rodzinnym, z którego pochodzi jest Ameryka Środkowa i Wyspy Karaibskie. Ten malutki czerwony owoc o kwaskowatym delikatnym smaku ma w środku trzy pestki. Jest uprawiany również w Stanach Zjednoczonych, Ameryce Południowej, Afryce i Australii.
Skład owocu aceroli
Acerola oprócz witaminy C zawiera takie witaminy i składniki jak:
- witaminy B1, B2, PP,
- białko,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- kwas jabłkowy.
W przemyśle farmaceutycznym acerola występuje pod postacią suplementu diety w formie sproszkowanej. Można ją również zakupić w formie tabletek.
CIEKAWOSTKA Z MEDYCYNY LUDOWEJ
Dawniej owoce aceroli były stosowane do leczenia biegunki, chorób wątroby, a nawet czerwonki.
ACEROLA DLA ZDROWIA
Ma właściwości przeciwzapalne i ściągające dlatego jest wykorzystywana do leczenia infekcji, przeziębień i innych stanów organizmu przebiegających z występowaniem stanów bakteryjnych i wirusowych.
- Oczyszcza wątrobę i nerki.
- Wspomaga pracę serca, dotlenia mięsień sercowy i wspiera regenerację organizmu po ataku arytmii.
- Ze względu na wysokie stężenie witamin jest bardzo dobrym środkiem przeciwgrzybiczym.
- Poprzez działanie wolnych rodników wspomaga działanie antyrakowe.
- Poprzez ich obecność zapobiega również przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wpływa na jej lepszą kondycję i wygląd. Poprawia się również kondycja fizyczna.
- Zapobiega zaćmie i zaburzeniom pracy siatkówki.
- Obniża ciśnienie.
- Pomaga zapobiegać skutkom wdychania dymu tytoniowego, ogranicza natężenie stresu oksydacyjnego u palaczy.
Ważne info !
Owoc aceroli bardzo szybko się psuje dlatego na całym świecie jest on propagowany ale w różnych przetworach. Jest dobry do spożycia tylko do trzech dni od zerwania z krzaczka. Nie może być transportowany i przechowywany jako świeży owoc jak inne egzotyczne cuda witaminowe.
Acerola jeżeli chodzi o jej spożywanie nie ma konkretnych przeciwwskazań oprócz problemów z przyswajaniem witaminy C.
Bardzo egzotyczny owoc jakim jest acerola jest jednak wart uwagi i zachęcam do wypróbowania jego tak bardzo wszechstronnych właściwości.
Bernardeta Nosek
Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl
To naprawdę dziwne, dlaczego acerola jest tak słabo znana w Polsce. Jest bardzo dobrym źródłem witamin i powinna być lepiej dostępna na rynku. Świetny artykuł.
Pozdrawiam
Trzeba ją wprowadzić do codziennej diety. Dzięki za cenne informacje :).
Bardzo ciekawy post ! Niezłe fakty o Aceroli :).
Przyznam, że nigdy jeszcze nie słyszałam o tym owocu, ale kolor i jej właściwości przemawiają do mnie. Bardzo chętnie spróbowała bym, ale nawet nie mam pojęcia gdzie ją dostać. Szkoda, że faktycznie ma krótką datę przydatności. Myślę, że wtedy byłaby znaczniej popularniejsza u nas.
Nigdy nie spotkałam się z tym owocem w sklepie, gdzie polecasz go szukać. Chętnie bym spróbowała, zwłaszcza, że ma tyle zalet.
Zupełnie nie znałem tego owocu 🙂
Podoba mi się jego działanie „przeciwzaćmowe”.
Chyba będę musiał się nim bliżej zainteresować 🙂
nie znałem, zaciekawiłaś;)
Znam, lubię i stosuję, te małe owocki to prawdziwe bomby witaminy C. Szkoda tylko, że owoce tak szybko się psują przez co raczej u nas, w Polsce lepiej korzystać z soków, lub tabletek. Trochę to nieintuicyjne, ale lepiej w takiej formie niż w żadnej… 🙂