DANIA WIELKANOCNE FIT – PRZEPISY NA LEKKIE I ZDROWE ŚWIĘTA

Wiosenny czas to wyjątkowe zapachy wprost  natury. Budzący się do życia po zimie świat daje nam wspaniały apetyt, a powodem tego jest też Wielkanoc. Aromatyczne żurki, faszerowane jajka i inne przysmaki zachęcają do małych grzeszków słabości związanych ze smakami. Jednak czy naprawdę to tylko małe słabości?, otóż nie, kaloryczność potraw związanych z tym wyjątkowym wiosennym świętem jest bardzo duża. Dlatego Kochani; dania wielkanocne fit, co Wy na to?, moje przepisy udowadniają, że można smacznie, kolorowo, a jednak lekko dla przewodu pokarmowego. Spróbujcie, smakujcie Święta  lekko i dietetycznie.

 

DANIA WIELKANOCNE FIT

dania wielkanocneŻUREK

Składniki:

  • 1 l maślanki,
  • 1/2 szklanki mleka
  • 400g wędzonego fileta z indyka,
  • 1 biała cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżki oliwy,
  • garść suszonych grzybów, np. podgrzybków,
  • przyprawy: sól pieprz, ziele angielskie, majeranek, listek laurowy,
  • do podania: jajka gotowane na twardo, biała kiełbasa (przepis na domową podajemy poniżej), opcjonalnie pietruszka lub rzeżucha,
  • dodatkowo: gęsta tkana lniana lub bawełniana ściereczka lub gaza,

Przygotowanie: Maślankę i mleko powoli należy podgrzewać na niewielkim ogniu, aż zaczną się wytrącać grudki. Przecedzić przez sitko wyłożone dodatkowo ściereczką lub złożoną kilkukrotnie gazą. Otrzymany wywar serwatkowy doprawiamy liściem laurowym, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i suszonymi grzybami i dalej podgrzewamy
Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, zrumieniamy leciutko na oliwie. Pokrojony w kawałki filet z indyka, czosnek i cebulę dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut. Doprawiamy sporą ilością majeranku (cała płaska łyżka) i cząbrem.
Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, plasterkami kiełbasy i ewentualnie posypane natką pietruszki lub rzeżuchą.


 

dania wielkanocneJAJKA FASZEROWANE

Składniki na 5 porcji:

  • 5 jajek,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 100 g serka śmietankowego light,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,

Przygotowanie: Gotujemy jajka na twardo. Następnie obieramy je i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtko i rozdrobniamy je widelcem. Następnie mieszamy z pokrojonym drobno łososiem, serkiem śmietankowym oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku. Powstały farsz nakładamy na białka. Całość można udekorować natką pietruszki.


dania wielkanocneMAJONEZ JOGURTOWY

Składniki:

  • 2 opakowanie jogurtu naturalnego 150 gram,
  • 2 gorące jajka na twardo,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:W blenderze miksujemy wszystkie składniki. Zaczynamy od jogurtu. Dodajemy musztardę i cytrynę, a następnie jajka. Ważne, aby jajka były jeszcze gorące. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.  Uzyskana masa jest aksamitna i puszysta.  Przyprawiamy do smaku w zależności od tego czy wolisz ostry majonez czy łagodny.

 


dania wielkanocneSERNIK LIGHT

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki masła
  • 6 tabletek słodzika rozpuszczonego w wodzie lub 1/4 szklanki cukru

Na masę serową

  • 6 jajek
  • wiaderko sera mielonego 4%
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru lub fruktozy lub 20-30 tabletek słodzika rozpuszczonego w 1/5 szklanki wody
  • 2 budynie śmietankowe bez cukry
  • 1 kopiata łyżka mąki tortowej
  • aromat pomarańczowy lub migdałowy

Przygotowanie:Ze składników na kruchy spód zarabiamy na stolnicy ciasto kruche. Mniejszą prostokątną blaszkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Wykładamy na spodzie kruche ciasto równą warstwą.

Masa serowa: żółtka miksujemy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy ser, oraz budyń i mąkę, miksujemy na pulchną masę. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamyłyżką drewnianą. Wylewamy masę serową na kruche ciasto i pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni. po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w piecu aby trochę ostygło.


dania wielkanocne Jak moje propozycje?,  na dania wielkanocne fit?. Życząc Wam zdrowych wyjątkowych Świąt w zdrowiu, z uśmiechem i radością życzę także smacznego i dobrej energii przy stole i po odejściu od niego.

 

 

 

 

 

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

24 thoughts on “DANIA WIELKANOCNE FIT – PRZEPISY NA LEKKIE I ZDROWE ŚWIĘTA

  • 10 kwietnia 2017 o 08:02
    Permalink

    Bardzo przydatne przepisy, jak na „słono” nie będę sie zastanawiać czy to fit czy nie, stawiam na racjonalne podejście i spokojne spędzenie czasu z rodzina. Za to napewno fit ciasta się sprawdza idealnie, bo jakby nie one skończyłoby się na owocach 😉

    Odpowiedz
  • 10 kwietnia 2017 o 08:29
    Permalink

    W sumie w polskiej kuchni jest wiele dań opartych o kiszonki i zakwasy, to zdrowe dla naszych jelit, gdyby jeszcze nie ten cukier:) Fajnie, że pokazałaś zdrowsze wersje ulubionych dań. Pozdrawiam i życzę Zdrowych Świąt!

    Odpowiedz
  • 10 kwietnia 2017 o 12:02
    Permalink

    To prawda. Na Wielkanoc trzeba się postarać, żeby coś zjeść lżejszego

    Odpowiedz
  • 11 kwietnia 2017 o 08:39
    Permalink

    Świetne przepisy 😀 potwierdzasz że święta mogą być smaczne i zdrowe 🙂

    Odpowiedz
  • 11 kwietnia 2017 o 19:42
    Permalink

    Uwielbiam żurek! Już odliczam dni do Świąt 😉
    Zainteresował mnie przepis na faszerowane jajka, jest szybki i ze wszystkim co lubię

    Odpowiedz
  • 12 kwietnia 2017 o 08:36
    Permalink

    jak tak się zastanowię to zjadłabym chyba sernik 😉 niestety dania nie dla mnie. nie jadam takich rzeczy 😀 ale za to mogę zaproponować mamie gdyby robiła dla większej ilości bo ona akurat uwielbia takie fit rzeczy. jednak urokowi podziękujemy 😀 pozdrawiam!.

    Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2017 o 07:51
    Permalink

    Z majonezu będziemy korzystać na co dzień ???

    Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2017 o 09:28
    Permalink

    Świetne pomysły. Ja zawsze uważałam, że Święta Wielkanocne są pod względem odżywiania gorsze od Bożonarodzeniowych. Wszędzie kiełbasa, jajka i majonez. teraz zmieniam zdanie 🙂

    Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2017 o 11:38
    Permalink

    Super, ze można nieco odchudzić tradycyjne wielkanocne potrawy :)najbardziej zaciekawił mnie ten majonez, muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2017 o 12:13
    Permalink

    Nieufnie podchodzę do wersji fit, od kiedy w jednym artykule ktoś proponował marchew jako zamiennik chipsów, bo też chrupie… Ale ten sernik wygląda obłędnie!

    Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2017 o 13:14
    Permalink

    A ja lubię tą wielkanocną obfitość tradycyjnych dań. Przepisem na przetrwanie tych, jak i bożonarodzeniowych dni jest po prostu jedzenie rozsądnych ilości. Nie rozumiem osób, które narzekają na przejedzenie. Twoje przepisy brzmią smakowicie i wyglądają wspaniale, ale ja za nic nie zamieniłabym tych robionych przez moją mamę na wersję fit:)

    Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2017 o 13:16
    Permalink

    pierwszy raz widze taki pomysł na majonez i na bank wykorzystam, bo kupnego nie mogę jeść, a ten wydaje się byc smakowity 🙂

    Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2017 o 23:56
    Permalink

    Święta to najtrudniejszy okres na utrzymanie sensownego jedzenia i nieopychanie się wszystkim co rodzina poda pod nos. Dzięki twoim przepisom można spróbować przetrwać ten szalony okres. 🙂

    Odpowiedz
  • 15 kwietnia 2017 o 00:37
    Permalink

    Jestem miłośniczką wszelkich świątecznych dań. A dzięki Twoim propozycjom, będę teraz podwójną fanką 🙂

    Odpowiedz

Leave a Reply

%d bloggers like this: