DIETA ANTYNOWOTWOROWA – POZNAJ WAŻNE PRODUKTY
Choroby nowotworowe są tymi, których boimy się najbardziej. Wywołują je nie tylko czynniki genetyczne, ale także złe nawyki żywieniowe. Sporo zależy od tego co jemy. Dlatego dzisiaj dieta antynowotworowa. Polecam odpowiednie produkty zmniejszające ryzyko zachorowania na raka. Dlatego, że właśnie te elementy pożywienia pozwalają i to znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania różnych rodzajów nowotworów.
DIETA ANTYNOWOTWOROWA
Liderami żywieniowymi jeżeli chodzi o obronę organizmu przed nowotworami są:
Aronia
Jest zasobna w przeciwutleniacze, witaminy C i E. Chroni przed rakiem układu krwiotwórczego oraz płuc.
Brokuły
Zawiera selen, kwas foliowy i indole wymiatające rakotwórcze wolne rodniki. Chronią przed rakiem piersi, żołądka i skóry.
Ciemny ryż
Jest obfity w błonnik i przeciwutleniacze. Chroni przed rakiem jelita grubego, żołądka i przełyku.
Czosnek
Obfituje w selen, alicynę, cynk i witaminę C i dlatego chroni przed rakiem płuc, żołądka i jelit.
Grejpfrut
To idealne źródło witaminy C i likopenu chroniących komórki przed uszkodzeniami. Chronią przed rakiem żołądka, jelit, przełyku i płuc.
Czerwone wino
Jest zasobne w polifenole o silnym działaniu przeciwutleniającym. Chroni przed rakiem płuc. Można je też zastąpić garścią winogron.
Zielona herbata
Bogata w kwercetynę, rutynę i kempferol. To one mają działanie ochronne przed rakiem piersi, płuc, jelita grubego żołądka.
Dynia
Jest zasobna w dobroczynne karotenoidy. Chroni przed rakiem układu pokarmowego, szyjki macicy, piersi, pęcherza i skóry.
Fasola
To źródło kwasu foliowego, błonnika i witaminy E. Chroni przed nowotworem żołądka, wątroby, płuc i szyjki macicy.
Brukselka
Dzięki obecności indoli pobudza procesy antynowotworowe. Chroni przed rakiem skóry, płuc i szyjki macicy.
Soja
Zawarta w niej genisteina to fitohormon hamujący wzrost komórek nowotworowych. Chroni przed rakiem piersi, szyjki macicy i prostaty.
Pomidor
Zawiera likopen, który też stanowi tarczę przeciwnowotworową. Ochrania przed rakiem prostaty, jajnika i szyjki macicy.
Płatki owsiane
To skarbnica selenu, witaminy E i błonnika. Chroni przed rakiem płuc i jelita grubego.
Łosoś
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i selen dające ochronę przed rakiem trzustki, skóry, jajnika i szyjki macicy.
Kapusta
Dzięki kwercetynie, beta – karotenowi, kwasowi foliowemu i błonnikowi ochrania układ pokarmowy, płuca i pęcherz przed chorobą nowotworową.
Kawa
Zawarte w niej polifenole także stanowią barierę przeciwnowotworową dla jelit, odbytu, żołądka i przełyku.
Truskawki
Są bogate w witaminę C, beta- karoten i kwas elagowy. Chroni przed rakiem piersi płuc i żołądka.
Orzechy
Zawierają dużo selenu, cynku. Chronią przed rakiem wątroby, trzustki, płuc, macicy, jelita grubego.
Siemię lniane
Są w nim kwasy tłuszczowe, omega 3 i witaminę E. Ochrania przed rakiem żołądka, jelita i płuc.
Jak moja propozycja produktów antynowotworowych?, czekam na Wasze opinie w komentarzach pod wpisem. Dieta antynowotworowa jest także dietą, którą stosujecie?.
Bernardeta Nosek
Ja dorzuciłabym do listy awokado. Z tego co wiem, ważne jest ograniczenie słodyczy, bo rak lubi taki cukier.
Czytałam o tym! Ja słodycze lubię więc staram się by moja dieta była naprawdę urozmaicona i żeby było w niej duuuużo zdrowia! 😀
O! Zupełnie o tym nie wiedząc, stosuję dietę antynowotworową 😉 Uwielbiam wszystkie podane przez Ciebie produkty i namiętnie je spożywam. Świetny wpis! 😉
Zdrowe jedzenie = zdrowie. To w sumie takie proste 🙂
Nawet nie miałam pojęcia, że tyle produktów z mojej codziennej diety ma takie pozytywne działanie 🙂 Zieloną herbatę piję codziennie, dlatego mam nadzieję, że żadne choróbsko mnie nie dopadnie 🙂
Jak dobrze się dowiedzieć, że to co jem ma tak dobre działanie 😀
musze zdecydowanie wiecej jesc tych produktów i przemycac je też swoim dzieciom
Bez wątpienia lista zawiera wartościowe produkty, choć w dzisiejszych czasach łososia strach jeść. Do diety warto włączyć też imbir i kurkumę – w korzeniach 🙂
Muszę przywrócić do łask siemię lniane, jakoś tak o nim jakbym zapomniała, a przecież tyle cennych składników zawiera. 🙂
Bookendorfina
Bardzo lubię większość z podanych produktów, więc często goszczą u mnie na stole 😀 Dobrze wiedzieć, że oprócz smaku mają też inne zalety 😀
Większość produktów, które wymieniasz spożywam regularnie tak więc może nie jest ze mną tak źle. 😉
Garść przydatnych informacji. O ile o zielonej herbacie, aronii, brokule w diecie antynowotworowej czytałam, tak o dyni, fasoli czy truskawkach nie wiedziałam. Warto uświadamiać ludzi, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie
Niestety spora część tych produktów nie pojawia się zbyt często w mojej diecie – i zdaję sobie sprawę, ze powinnam to zmienić, ale jednak trudno wykorzenić dawne nawyki. Muszę zdecydowanie nad sobą popracować.
Uwielbiam brokuły czy ciemny ryż, fajnie się dowiedzieć, że mają takie działanie 🙂
Pozdrawiam cieplutko
O niektórych produktach wiedziałam 🙂
Wiele z tych produktów stosuję w codziennej diecie. Zostało mi wyeliminować te złe i będzie super 😉
Same pyszności! A skoro pyszne i zdrowe, to trzeba jeść! 🙂 ja osobiście wręcz uwielbiam wspomniane powyżej produkty! Dodałabym jeszcze awokado!
Wybieram czerwone wino, łososia i kawę, niekoniecznie razem 😉
jem sporo produktów z tej listy, bo zwyczajnie je lubię. słyszałam też coś o przeciwnowotworowych właściwościach pestek z jabłek.
Dopisałabym do listy jeszcze por – czytałam książkę Antyrak Dr Davida Servana-Schreibera w której autor podaje dokładnie co jeść, żeby zahamować procesy nowotworowe. Sam zmagał się z rakiem ponad 20 lat.