Morszczyn –  zioło i glon, 2 w 1, zdrowie ukryte w liściach

morszczynMorszczyn to bardzo mało znane dla nas roślinne panaceum na wiele dolegliwości. Jest glonem należącym do rodziny brunatnic. To również w zielarskim świecie roślina – zioło wykorzystywane w leczeniu wielu przypadłości. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie; dla zdrowia, w kuchni, element dbania o piękno. Poznajcie moc tej rośliny.

Glon ten w naturalnej postaci występuje w Bałtyku, Morzu Północnym, północnych rejonach Atlantyku.

POSTAĆ ZIELARSKA MORSZCZYNU

Morszczyn w sklepach zielarskich możemy kupić w postaci suszonych liści, proszku, kropel i soku.

Skład morszczynu

  • Jod – w bardzo dużych ilościach, przez co morszczyn jest niezwykle cennym składnikiem dla chorych z problemami tarczycowymi,

ALE OSOBY Z NIEDOCZYNNOŚCIĄ TARCZYCY NIE MOGĄ GO STOSOWAĆ !

  • Polisacharydy, dawniej bardzo popularny składnik, który Babcie stosowały w przypadku problemów z wypróżnieniem i bólem jelit,
  • Miedź, wapń, cynk, mangan,
  • Witaminy: A, B1, B2, PP, C,

Właściwości Morszczynu

  • oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,
  •  działa przeciwmiażdżycowo,
  •  jest idealnym naturalnym lekiem na choroby skóry,
  • wspomaga spalanie kalorii przy zwalczaniu otyłości,
  • wzmacnia odporność,
  • udowodniono w badaniach naukowych, że wspomaga leczenie zaburzeń w chorobach przebiegających z nadkrzepliwością krwi,
  • morszczyn poprzez zawartość kwasu alginowego pomaga zwalczać zaparcia o czym już pisałam powyżej,

MORSZCZYN W KUCHNI

W kuchni morszczyn jest wykorzystywany głównie w kuracjach odchudzających. Ma lekko słonawy smak. Wykorzystywany jest  jako składnik koktajli na przyśpieszenie przemiany materii,

Morszczyn w kosmetologii

Dla urody morszczyn jest wręcz zbawienny. Odżywia i dotlenia skórę, lekko ją napina, oczyszcza zestresowaną skórę, odtyka pory. Jest sprzedawany w formie maseczek i glinek do każdego rodzaju cery.

Eliksir na odchudzanie

Należy zmiksować:
1. kefir lub jogurt naturalny 1,5 % tłuszczu – 200ml
2. ½ małego dojrzałego avocado – 30g
3. łyżka stołowa soku z cytryny
4. łyżka siekanej zielonej pietruszki
5. łyżka otrąb owsianych
6. ½ łyżeczki morszczynu

WYWAR DLA ZDROWIA

Wywar: 2 łyżki plechy zalać 2 szklankami wody, gotować 5-10 minut; przecedzić. Pić jak napar.

 

Nietypowy liściasty glon, który również jak się okazuje jest wykorzystywany i popularny jako zioło zyskuje bardzo dużo dobrego i warto go wykorzystać. To idealny lek, roślina dla piękna i składnik diet. Połączenie wszechstronne i tak przydatne. koniecznie zaopatrzmy się w  tę roślinę, miejmy ją w naszych apteczkach ziołowych w naszych domach.

Próbowaliście?

 

Bernardeta Nosek - Copywriting 

Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej
nikita757@o2.pl

 

 

 

11 thoughts on “Morszczyn –  zioło i glon, 2 w 1, zdrowie ukryte w liściach

  • 26 stycznia 2017 o 18:45
    Permalink

    Lubię tu zaglądać, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć. Muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam morszczynu, nie znałam wcześniej też jego właściwości. Dzięki 🙂

    Odpowiedz
  • 26 stycznia 2017 o 18:51
    Permalink

    O proszę, w życiu bym nie wpadła, że mogę go gdziekolwiek wykorzystać – a tymczasem: jest tyle możliwości 🙂

    Odpowiedz
  • 2 lutego 2017 o 11:50
    Permalink

    Nie wiedziałam, że morszczyn można wykorzystać na tyle sposobów :).

    Odpowiedz
  • 2 kwietnia 2017 o 14:28
    Permalink

    Bardzo dobry tekst! Nigdy nie stosowałem morszczynu. Ba! Nigdy o nim nie słyszałem, ale człowiek uczy się całe życie. Podoba mi się to, że pomimo użycia informacji naukowych, twój post czytało się bardzo szybko i zrozumiale. Widać, że się na tym znasz! Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  • 2 kwietnia 2017 o 22:00
    Permalink

    Właściwości morszczynu zapowiadają się świetnie, szkoda jednak, że nie mogę go stosować.

    Odpowiedz
  • 1 października 2017 o 14:27
    Permalink

    Pamiętam jak będąc dzieckiem znajdowąłam na plaży kawałki morszczynu… Nie wiedziałam że ma tak wspaniałe właściwości 🙂

    Odpowiedz

Leave a Reply

%d bloggers like this: