Morszczyn – zioło i glon, 2 w 1, zdrowie ukryte w liściach
Morszczyn to bardzo mało znane dla nas roślinne panaceum na wiele dolegliwości. Jest glonem należącym do rodziny brunatnic. To również w zielarskim świecie roślina – zioło wykorzystywane w leczeniu wielu przypadłości. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie; dla zdrowia, w kuchni, element dbania o piękno. Poznajcie moc tej rośliny.
Glon ten w naturalnej postaci występuje w Bałtyku, Morzu Północnym, północnych rejonach Atlantyku.
POSTAĆ ZIELARSKA MORSZCZYNU
Morszczyn w sklepach zielarskich możemy kupić w postaci suszonych liści, proszku, kropel i soku.
Skład morszczynu
- Jod – w bardzo dużych ilościach, przez co morszczyn jest niezwykle cennym składnikiem dla chorych z problemami tarczycowymi,
ALE OSOBY Z NIEDOCZYNNOŚCIĄ TARCZYCY NIE MOGĄ GO STOSOWAĆ !
- Polisacharydy, dawniej bardzo popularny składnik, który Babcie stosowały w przypadku problemów z wypróżnieniem i bólem jelit,
- Miedź, wapń, cynk, mangan,
- Witaminy: A, B1, B2, PP, C,
Właściwości Morszczynu
- oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,
- działa przeciwmiażdżycowo,
- jest idealnym naturalnym lekiem na choroby skóry,
- wspomaga spalanie kalorii przy zwalczaniu otyłości,
- wzmacnia odporność,
- udowodniono w badaniach naukowych, że wspomaga leczenie zaburzeń w chorobach przebiegających z nadkrzepliwością krwi,
- morszczyn poprzez zawartość kwasu alginowego pomaga zwalczać zaparcia o czym już pisałam powyżej,
MORSZCZYN W KUCHNI
W kuchni morszczyn jest wykorzystywany głównie w kuracjach odchudzających. Ma lekko słonawy smak. Wykorzystywany jest jako składnik koktajli na przyśpieszenie przemiany materii,
Morszczyn w kosmetologii
Dla urody morszczyn jest wręcz zbawienny. Odżywia i dotlenia skórę, lekko ją napina, oczyszcza zestresowaną skórę, odtyka pory. Jest sprzedawany w formie maseczek i glinek do każdego rodzaju cery.
Eliksir na odchudzanie
Należy zmiksować:
1. kefir lub jogurt naturalny 1,5 % tłuszczu – 200ml
2. ½ małego dojrzałego avocado – 30g
3. łyżka stołowa soku z cytryny
4. łyżka siekanej zielonej pietruszki
5. łyżka otrąb owsianych
6. ½ łyżeczki morszczynu
WYWAR DLA ZDROWIA
Wywar: 2 łyżki plechy zalać 2 szklankami wody, gotować 5-10 minut; przecedzić. Pić jak napar.
Nietypowy liściasty glon, który również jak się okazuje jest wykorzystywany i popularny jako zioło zyskuje bardzo dużo dobrego i warto go wykorzystać. To idealny lek, roślina dla piękna i składnik diet. Połączenie wszechstronne i tak przydatne. koniecznie zaopatrzmy się w tę roślinę, miejmy ją w naszych apteczkach ziołowych w naszych domach.
Próbowaliście?
Bernardeta Nosek
Copywriterka, blogerka, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej
nikita757@o2.pl
Lubię tu zaglądać, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć. Muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam morszczynu, nie znałam wcześniej też jego właściwości. Dzięki 🙂
O proszę, w życiu bym nie wpadła, że mogę go gdziekolwiek wykorzystać – a tymczasem: jest tyle możliwości 🙂
Nie wiedziałam, że morszczyn można wykorzystać na tyle sposobów :).
Nie wiem czy się przekonam, choć wiem już, że warto :).
Nowinka dla mnie. Nigdy nie stosowałam, ale chętnie spróbuję, bo uwielbiam eksperymenty 🙂
Zachęcające i zastanawiające 😉 Czemu więc by nie spróbować 😉
Bardzo dobry tekst! Nigdy nie stosowałem morszczynu. Ba! Nigdy o nim nie słyszałem, ale człowiek uczy się całe życie. Podoba mi się to, że pomimo użycia informacji naukowych, twój post czytało się bardzo szybko i zrozumiale. Widać, że się na tym znasz! Pozdrawiam 🙂
Właściwości morszczynu zapowiadają się świetnie, szkoda jednak, że nie mogę go stosować.
O! I czegoś nowego się dowiedziałam! Dziękuję!
Pamiętam jak będąc dzieckiem znajdowąłam na plaży kawałki morszczynu… Nie wiedziałam że ma tak wspaniałe właściwości 🙂
Można spróbować 🙂