LAPACHO – TAJEMNICZY NAPAR Z KORY, poznaj go lepiej

Lapacho to nazwa jednego z gatunków drzew  tropikalnej Ameryce Południowej i Środkowej. Z lapacho przygotowuje się popularny wywar. Dziś jako napar spotkać możemy tą roślinę możemy też pod takimi nazwami jak:. Pau d’arco, Ipe Roxo, Taheebo czy „herbata Inków”.

Składniki aktywne pobudzające do zdrowia  to:

  • magnez,
  • manlapachol,
  • ksyloidyna,
  • glikozydy irydoidowe,
  • glikozydy lignanowe,
  • glikozydy izokumarynowe,
  • alkaloidy,
  • garbniki
  • sole mineralne (żelazo, stront, srebro, złoto, bor, kobalt, miedź, molibden, mangan, krzem, chrom, fosfor, nikiel, bar, wapń, magnez)
  • witaminy (koenzym Q), flobafeny,
  • żelazo i wapń,

lapachoWŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE LAPACHO

  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwkrwotoczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • wirusostatyczne,  wzmagające gojenie się ran.
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • działa immunostymulująco,

SCHORZENIA W JAKICH NAPAR Z LAPACHO POMAGA:

  • nowotwory,
  • grypa,
  • opryszczka,
  • skłonności do grzybic narządowych,
  • gorączka,
  • niedokrwistość,
  • cukrzyca,
  • zakażenia bakteryjne i wirusowe,
  •  reumatyzm,
  • zapalenie oskrzeli,
  • astma oskrzelowa,
  • choroby wątroby (wirusowe, stany zapalne, uszkodzenia po toksynach),
  • stany zapalne i przerostowe gruczołu krokowego,
  • stany zapalne jelit, zespół jelita nadwrażliwego, wysięki w obrębie jelit,
  • zapalenie nerek i pęcherza moczowego,
  • miażdżyca,
  • żylaki,

 DLA URODY

Lapacho ma swoje zastosowanie również w kosmetyce, ponieważ leczy grzybicę, łojotok skórny, ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz wspomaga gojenie się zmian związanych z trądzikiem młodzieńczym, różowatym. Pomaga na infekcje skóry i przetłuszczające się włosy.

UWAGA

Należy zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych wraz z tym naparem leczniczym!.

 PARZENIE HERBATY

Pół litra wody wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do niej 2 łyżeczki kory z drzewa lapacho i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Potem odstaw garnek pod przykryciem do ostygnięcia na ok.15 minut. Jednak według tradycyjnej receptury napar (czyli zalany wrzątkiem susz – w proporcji 1-2 łyżeczki suszu na filiżankę wody) należy gotować pod przykryciem przez około 20 minut.

Napój przygotowany na bazie kory z drzewa lapacho posiada charakterystyczny, gorzkokwaśny smak i brązowy kolor. LAPACHO nie zawiera kofeiny.

Należy pamiętać, że nie powinno się przekraczać dawki 8 szklanek „herbaty Inków” dziennie.

 

Znowu na przykładzie tego egzotycznego zioła przekonujemy się jak dużo dobrego daje nam natura. Rośliny, wyciągi z nich leczą i wspierają medycynę konwencjonalną.

 

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl

14 thoughts on “LAPACHO – TAJEMNICZY NAPAR Z KORY, poznaj go lepiej

  • 26 stycznia 2017 o 17:36
    Permalink

    Bardzo ciekawy wpis. Ja dopiero wkraczam w tematykę ziół i bardzo mnie ciekawi;) gdzie można kupich lapacho?

    Odpowiedz
  • 26 stycznia 2017 o 18:52
    Permalink

    Mój tato pije herbatę „vilcacora”. Mam nadzieję, że pomoże mu w jego chorobie… Widzę, że „herbata inków” też ma właściwości przeciwnowotworowe – muszę zagłębić ten temat 🙂

    Odpowiedz
  • 3 lutego 2017 o 19:24
    Permalink

    Muszę wypróbować ten napar, lubię takie ziółka. 🙂 Natura daje nam tak wiele, że dziwię się, że wolimy, jak społeczeństwo ogólnie, chemię… .

    Odpowiedz
  • 15 lutego 2017 o 21:51
    Permalink

    Jeszcze kilka lat temu pewnie powiedziałbym nie, ale dziś coraz częściej zaczynam pić wszelkiego typu takie napary i to nawet zamiast kawy :).

    Odpowiedz
  • 30 marca 2017 o 21:29
    Permalink

    Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam – ale w sumie też nie interesowałam się zbyt mocno ziołami. Podepnę się pod pytanie, które już wcześniej ktoś zadał – czy można dostać ten specyfik w Polsce?

    Odpowiedz
  • 17 kwietnia 2017 o 12:24
    Permalink

    Fajnie, że o tym piszesz, mam akurat mieszankę lapacho i pokrzywa i mam zamiar na dniach zacząć „kurację”

    Odpowiedz
  • 1 października 2017 o 14:12
    Permalink

    Witaj.
    Masz bardzo ciekawego bloga. Fajny opis herbaty. Nie widziałam, że z kory też można zrobić pyszna herbatkę.
    Musze poszukać i spróbować – bo bardzo je lubię.

    Odpowiedz
  • 1 października 2017 o 21:01
    Permalink

    Zawsze mnie zaskakuje, jak wiele różnych właściwości może mieć jedna roślina, w dodatku często łatwo dostępna na określonym terenie. Cieszę się, że wracamy trochę do korzeni i naturalnych metod wspomagania zdrowia, zamiast trzymać się tylko chemii.

    Odpowiedz

Leave a Reply

%d bloggers like this: