ALERGIA POKARMOWA – SMACZNE PRZEPISY

Alergia pokarmowa to bardzo dokuczliwy problem natury medyczno – żywieniowej. Dzisiaj przedstawiam Wam 3 ciekawe przepisy dla osób z zaleceniem spożywania produktów:

  • bez cukru,ALERGIA POKARMOWA - SMACZNE PRZEPISY
  • bez jaj,
  • bez mleka,
  • bez glutenu,
  • bez orzechów

W komentarzach czekam na Wasze propozycje drodzy alergicy na tle pokarmowym na pyszne potrawy.

SPRAWDZONE PRZEPISY – ALERGIA POKARMOWA

Zupa z czerwonej soczewicy

SKŁADNIKI
  • bulion,
  • szklanka soczewicy,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • słodka papryka,
  • rozmaryn,
  • sól
  • pieprz,

WYKONANIE

Do 1,5 litra wywaru z warzyw wrzucamy szklankę soczewicy. Przyprawiamy. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy do zupy. Całość dusimy przez około pół godziny pod przykrywką na małym ogniu. Zupę można podać z gałązką rozmarynu.

Mleko z kokosa

SKŁADNIKI
  • jeden duży kokos

ALERGIA POKARMOWA - SMACZNE PRZEPISY

WYKONANIE

Wydrążamy miąższ z łupiny, siekamy na drobno i przekładamy do miseczki. Dolewamy 2 szklanki gorącej wody. Blendujemy na gładką masę. Układamy na sitku sterylną gazę. Przecedzamy płyn Takie mleczko możemy wykorzystać do kawy, deserów, sosów, a nawet zup. Oczywiście takie mleczko jest świeże i nadaje się do przechowywania tylko przez kilka dni.


Galaretka gruszkowa bez żelatyny

SKŁADNIKI
  • 4 słodkie, dojrzałe gruszki,
  • agar
  • 2 łyżeczki agaru,
  • cynamon,
  • laska wanili,
  • szczypta soli,

WYKONANIE

Gruszki obieramy i kroimy na części. Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Całość gotujemy. Dodajemy stopniowo wanilię, cynamon i sól. Podgrzewamy aż gruszki zmiękną i się rozgotują. Następnie do małej miseczki wsypujemy 2 łyżeczki agaru, rozrabiamy w małej ilości letniej wody. Przelewamy do gruszek, jeszcze 20 minut gotujemy. Mieszając starannie. Przelewamy do pucharków, zostawiamy do stężenia. Spożywamy letni deser oprószony cynamonem.

ALERGIA POKARMOWA - SMACZNE PRZEPISY

 


Delikatne smaki, przyprawy, barwy. Jak pokazują moje przykłady i alergia na tle pokarmowym jako choroba nie musi ograniczać nas w odżywianiu. Dzisiejszy postęp dietetyki i możliwości żywieniowe dają duży wachlarz tego co zdrowe i dozwolone nawet w tak skomplikowanym schorzeniu.

 


Krokiety z kaszy gryczanej lub jaglanej

Składniki
  •  2 filiżanki ugotowanej kaszy,
  • 1 filiżanka mąki ryżowej,
  • 1 mała cebula drobno posiekana (uduszona) lub szczypiorek,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek,
  • pokrojona natka pietruszki,
  • 1 filiżanki ziarna słonecznika lub sezamu,

WYKONANIE

Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe kulki. Obtaczamy w ziarnie słonecznika lub sezamie. Smażymy na oliwie. Można także upiec krokiety w piekarniku – przez 30 minut w temp 180 stopni C.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’a  . W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl

5 thoughts on “ALERGIA POKARMOWA – SMACZNE PRZEPISY

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: