Probiotyki – fakty i mity, podstawowe informacje

Istnieją substancje, które mogą nam pomóc w przywróceniu harmonijnej pracy korzystnych dla organizmu drobnoustrojów, czyli probiotyki. Zastanawiając isę nad tym, które opinie o probiotykach są prawdziwe, a jakie fałszywe uściślijmy wiedzę o nich. Otóż zgodnie z definicją probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wywierają korzystny wpływ na organizm. Do bakterii tworzących naturalne bariery zalicza się głównie te z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Pamiętajmy jednak, że tylko część tych bakterii ma udowodnione naukowo pozytywne działanie na nasz organizm. Dlatego teraz sprawdźmy co jest prawdą, a co fałszem jeżeli chodzi o temat probiotyków.

PROBIOTYKI – POZNAJCIE JE LEPIEJ

Probiotyki są promowane jako produkty pozytywnie wpływające na zdrowie. Wszystkie zawsze pomagają.

FAŁSZ

Właściwości preparatów probiotycznych są ściśle uzależnione od znajdującego się w nim szczepu bakterii dlatego nie każdy na wszystko pomaga.


Probiotyki można stosować w dużej ilości. Im więcej tym lepiej.

FAŁSZ

Odpowiednia liczba bakterii w preparacie gwarantuje jego dobre działanie. Nie ma sensu przedawkowywać ich.


PROBIOTYKIProbiotyki można podawać tylko w pigułkach.

FAŁSZ

Probiotyki znajdują się w prawie każdym produkcie mleczarskim: w jogurtach, maślankach, serach, mleku acidofilnym.

 

 

 


Probiotyki są bezpieczne i każdy może je stosować.

FAŁSZ

Probiotyki według badań nie są korzystne dla każdego. Po konsultacji z lekarzem mogą je szczególnie stosować osoby przewlekle chore i bardzo osłabione.


Probiotyki powinno się stosować jako zapobieganie biegunce u podróżnych.

PRAWDA

Ta  odmiana biegunki infekcyjnej występuje u około 20 – 50 % podróżnych. Dlatego, ze taki typ biegunki ma podłoże bakteryjne to probiotyki czyli inaczej tzw. dobre bakterie jelitowe są wskazanym lekiem w tym przypadku.

 


PROBIOTYKIProbiotyki wzmacniają układ odpornościowy.

PRAWDA

Mikroflora jelitowa jest jak drugi mózg. Probiotyki wzmacniają i dają siłę naszej odporności.

 

 

 

 


Probiotyki poprawiają pracę jelita grubego.

PRAWDA

Probiotyki umożliwiają jelitowi grubemu pełnienie funkcji detoksykacyjnej o i obniżają masę stolca.


Probiotyki współpracują z organizmem przy wytwarzaniu witamin i obniżaniu poziomu cholesterolu.

PRAWDA

Probiotyki biorą udział w produkcji witamin: B1, P, K, kwasu foliowego oraz wpływa na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu.

Dlatego teraz wiedząc jak działają probiotyki i co jest prawdą,a co mitem możemy sięgnąć po te produkty rozsądnie.

 

 

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

18 thoughts on “Probiotyki – fakty i mity, podstawowe informacje

  • 27 czerwca 2017 o 22:29
    Permalink

    Tak naprawdę nigdy chyba nie korzystałam z probiotyków. Mimo, że lekarze mi je dawali „przy okazji” antybiotyków 😉

    Odpowiedz
  • 16 lipca 2017 o 12:51
    Permalink

    Stosuję probiotyki codziennie, bo muszę. Czuję ich dobroczynne działanie :).

    agnesssja.blogspot.com

    Odpowiedz
  • 16 lipca 2017 o 13:02
    Permalink

    Świetny zbiór faktów. Rozwiałaś moje wątpliwości dotyczące probiotyków w podróży ?

    Odpowiedz
  • 16 lipca 2017 o 18:22
    Permalink

    Bakterie nie kojarzą się nam pozytywnie, a jednak nasze ciało zawiera najróżniejsze szczepy bakterii, bez których organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. Warto zadbać o ich prawidłowy poziom – chociażby jedząc zdrowy jogurt 😉

    Odpowiedz
  • 23 lipca 2017 o 11:22
    Permalink

    Była kiedyś afera z jogurtami jednej z firm, która powoływała się w reklamie na konieczność przyjmowania probiotyków regularnie. A to może wyrządzić więcej szkody czy pożytku. Warto przypominać zatem, co jest prawdą a co fałszem. Szczególnie w dzisiejszych czasach.

    Odpowiedz
  • 23 lipca 2017 o 11:23
    Permalink

    Probiotyki to temat mi bardzo bliski, mam nadwrażliwe jelita na kilka produktów, stąd też często muszę odbudowywać swoją florę 🙂 Przydatny artykuł, dziękuję!

    Odpowiedz
  • 27 lipca 2017 o 10:06
    Permalink

    Bardzo przydatny tekst. Dodam tylko, że znajdują się też w kiszonej kapuście i kiszonkach nie każdy bowiem je czy może jeść produkty mleczne. Chyba, że w kiszonkach to prebiotyki? Czy one się jakoś różnią czy jest tylko stosowana jakaś inna nazwa? Hmm… tego za bardzo nie wiem i często mam dylemat, pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  • 27 lipca 2017 o 10:51
    Permalink

    Bardzo dziękuję za rozprawienie się z mitami na temat probiotyków. Staram się dobrze odżywiać i świadomie podchodzić do sprawy mojego zdrowia. Ja często piję kefiry oraz jogurty zrobione w domu przez rolnika:)

    Odpowiedz
  • 27 lipca 2017 o 11:25
    Permalink

    Dziękuję za nowe wiadomości! I uporządkowanie wiedzy 😉

    Pozdrawiam,
    Julia z Melisa i Mięta

    Odpowiedz
  • 27 lipca 2017 o 22:25
    Permalink

    Jedyne sytuację kiedy je stosowałam to chyba przy antybiotykach 😉

    Odpowiedz
  • 28 lipca 2017 o 10:43
    Permalink

    Właśnie kilka dni temu zaczęłam się wspomagać probiotykami. Ciekawa jestem jeszcze jak długo można je przyjmować z pozytywnym efektem dla zdrowia – czy organizm się do nich nie przyzwyczaja i nie przestaje na nie reagować?

    Odpowiedz

Leave a Reply

%d bloggers like this: