Uroda – dieta poprawiająca wygląd skóry

W przypadku tematu: uroda i dbanie o urodę oraz nasze naturalne piękno jak najbardziej trafne jest stwierdzenie mówiące, że „ jesteś tym co jesz”. To jak i w jakich proporcjach dostarczamy sobie witaminy i składniki mineralne z pożywienia, przekłada się potem na to jak wygląda nasza cera, jakie problemy mamy z włosami i w jakiej kondycji są nasze paznokcie.

Dlatego dbajmy koniecznie o zbilansowane posiłki, zawierające składniki mineralne, które dają nam zdrowy wygląd, a dodatkowo sprawiają, że piękno, które jest w nas, będzie wydobyte i uwidocznione na co dzień. Taka naturalna „terapia pożywieniem” pomoże nam w naturalny sposób zachować nienaganną urodę. Nie będą już nam potrzebne drogie kosmetyki z najwyższych półek z drogerii kosmetycznych.

Ustalając dietę, weźmy pod uwagę bardzo ważne witaminy i minerały. Dzięki nim pozbędziemy się problemów ze skórą. Poniżej przegląd najważniejszych witamin i minerałów, wraz ze źródłami ich występowania.

URODA – TAJEMNICA PIĘKNA UKRYTA W DIECIE

WITAMINA A

Wpływa na regenerację naskórka i odnowę skóry. To podstawowa witamina budująca prawidłową strukturę naszej skóry.

Źródło:

Marchewka, papryka, nabiał, wątróbka drobiowa

 

 

 

 

 

 


WITAMINA E

Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, rogowaceniu tkanki podskórnej. Zapobiega starzeniu się skóry.

Źródło:

Ryby, migdały, orzechy włoskie, rośliny oleiste

 

 


WITAMINA C

Odpowiada za elastyczność ścianek naczyń krwionośnych, opóźnia także powstawanie zmarszczek. Bardzo ważna dla osób z cerą naczynkową i skłonną do podrażnień.

Źródło:

Owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, czerwona porzeczka

 

 

 


CYNK

To najlepszy sprzymierzeniec w walce z łamliwymi paznokciami i szarą zmęczoną cerą.

Źródło:

Pieczywo pełnoziarniste, jajka, ser biały

 

 

 


WITAMINA B2

Pełni podstawowe zadanie regeneracji i gojenia wszelkich uszkodzeń skóry i błon śluzowych.

Źródło:

Drożdże, mleko, płatki owsiane, ziarna pszenicy, makrela

 

 

 

 


KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

Pomagają w walce z nadmiarem łojotoku, łagodzą wszelkie podrażnienia i zaczerwienienia. Skutecznie chronią cerę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych .

Źródło:

Olej lniany, tłuste ryby morskie, migdały

 

 


MIEDŹ

Niedobór tego minerału powoduje brak sprężystości skóry. Miedź pomaga budować białka odpowiedzialne za produkcję kolagenu.

Źródło:

Cielęcina, warzywa strączkowe, żółtka jaj, kasza gryczana

 

 

 


ŻELAZO

To podstawowy składnik mineralny budujący skórę, pomaga w zachowaniu odpowiedniego nawilżenia skóry.

Źródło:

brokuły, szpinak, wątroba, jajka

 

 

 


CUKRY

Powinniśmy albo zupełnie je wyeliminować z diety albo przynajmniej wyraźnie ograniczyć ich spożycie .cukry występują w takich produktach jak: cukier, biały ryż, kasza manna, kuskus, cola, soki typu Kubuś. Starajmy się je całkowicie zastąpić cukrami dobrymi, złożonymi. To także bardzo smaczne dodatki do naszych potraw; płatki gryczane, żytnie, otręby, brązowe makarony, brązowy ryż

 

 


 URODA – CZEGO JESZCZE NASZA SKÓRA NIE LUBI, CO JEST ZAKAZANE ?

  • słodycze, z wyjątkiem gorzkiej czekolady,
  • płatki śniadaniowe, mleko ( często bywają powodem wyprysków na skórze,
  • tłusta wieprzowina, oprócz schabu, który ma niezbędne dla skóry wartości odżywcze,
  • parówki,
  • kiełbasy mocno mielone,
  • fast- foody,
  • wszelkie zupki chińskie, gotowe sosy i potrawy,

 

Jak widać, to właśnie to co jemy, wpływa głównie na stan naszej cery, paznokci i włosów. Dlatego podejmując decyzję o tym co jemy, przemyślmy i wybierzmy ze sklepowej półki tylko te produkty, które oprócz dostarczenia nam niezbędnej energii, zadbają o piękno i urodę.

 

 

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

 

 

 

12 thoughts on “Uroda – dieta poprawiająca wygląd skóry

  • 18 czerwca 2017 o 10:30
    Permalink

    nie od dziś wiadomo, że dieta ma znaczący wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. staram się jeść zdrowo, ale popełniam też sporo 'wykroczeń”, np. zachodząc do Maca;)

    Odpowiedz
  • 18 czerwca 2017 o 21:09
    Permalink

    Masz rację, trzeba jeść świadomie. Dużo o tym czytam. Co ciekawe, lecząc migrenę dostałam właśnie preparat witaminowy z witaminami z grupy B. Podobno podnosi próg bólu (czyli rzadziej wywoływane są migreny). Niby tylko witaminy, a tu proszę! 🙂

    Odpowiedz
  • 26 czerwca 2017 o 17:21
    Permalink

    ta tematyka bardzo mnie interesuje! 🙂 Zwłaszcza od momentu wykrycia insulinooporności, kiedy musiałam całkowicie zmienić dietę

    Odpowiedz
  • 24 lipca 2017 o 14:38
    Permalink

    Lato to idealny czas, aby zmienić swoje przyzwyczajenia i włączyć do diety więcej warzyw oraz produktów pełnowartościowych:) Mi o wiele łatwiej się zmobilizować do jedzenia owoców, jeśli kuszą na każdym kroku 🙂

    Odpowiedz
  • 3 września 2017 o 11:19
    Permalink

    Bardzo przydatny wpis, trzeba w końcu zmienić nawyki żywieniowe i poprawić wygląd skóry 😉

    Odpowiedz
  • 3 września 2017 o 12:39
    Permalink

    Bardzo fajne zestawienie w krótkim i treściwym wpisie. W moim domu bardzo zwracamy uwagę na spożywane posiłki i na potrzeby naszych organizmów. Teraz gdy zbliża się okres jesienno-zimowy już zaopatrzyliśmy się w naturalne miody, własnej roboty sok z bzu, przetwory z dobrodziejstw działki są zrobione. A warzywa i owoce są w naszej diecie codziennej.

    Odpowiedz

Leave a Reply

%d bloggers like this: