PESTO Z ORZECHAMI NA DOBRĄ PAMIEĆ

ORZECHY I PAMIĘĆ

Orzechy to idealny produkt na dobrą pamięć. Dlatego dzisiaj dla miłośników tego przysmaku przepis na przekąskę. Smakuje i działa cudownie dla mózgu, ciała. Zachwyci podniebienie każdego pasjonaty smaków orzechowych.

Wiadomo jesteśmy tym co jemy i dlatego jako dietetyk moje przepisy zawsze będę Wam przedstawiać jako pyszności dla zdrowia.

PESTO Z ORZECHAMI NA DOBRĄ PAMIĘĆ

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka uprażonych orzechów włoskich,
  • 1 szklanka posiekanej świeżej pietruszki,
  • 1 szklanka posiekanej świeżej bazylii,
  • ¼ szklanki startego twardego sera,
  • 1 ząbek czosnku,

PESTO Z ORZECHAMI NA DOBRĄ PAMIĘĆ

  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

WYKONANIE

Wszystkie składniki oprócz oliwy blendujemy. Dolewamy oliwę tak, by pesto nabrało gęstości. Można jeść jako pastę do kanapek, jako dodatek do pizzy lub do makaronu.

ORZECHY TAKŻE

Pomagają walczyć z bezsennością i wspierają pracę układu nerwowego.

PESTO Z ORZECHAMI NA DOBRĄ PAMIĘĆ

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyczka, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl

11 thoughts on “PESTO Z ORZECHAMI NA DOBRĄ PAMIEĆ

  • 2 marca 2017 at 15:48
    Permalink

    Czyta się pysznie 🙂 a orzechy faktycznie są bardzo cenne, niestety mam wrażenie, że traktowane są nieco po macoszemu – co najwyżej trochę do ciasta. Dobrze, że przygotowałaś fajny przepis :).

    Reply
  • 5 marca 2017 at 14:31
    Permalink

    Orzechy wielbię od dziecka, mogłabym je jeść do każdego posiłku i na każdy możliwy sposób. Również w pesto. 🙂

    Reply
  • 23 marca 2017 at 11:00
    Permalink

    Bardzo lubię różnego rodzaju pesto. Jednak z orzechami włoskimi jeszcze nie próbowałam. Czas więc wypróbować!! Dziękuję za inspirację 🙂

    Reply
  • 23 marca 2017 at 11:24
    Permalink

    Kocham pesto 😍😍😍 cudowna pasta – 5 minut pracy a prawdziwie ekskluzywne danie na talerzu!

    Reply
  • 2 maja 2017 at 21:55
    Permalink

    Sam robię pesto najczęściej na bazie orzechów nerkowca, rukoli, z bazylią, odrobiną czosnku i oliwą z oliwek. 😉

    Reply

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: