PESTO Z ORZECHAMI NA DOBRĄ PAMIEĆ
ORZECHY I PAMIĘĆ
Orzechy to idealny produkt na dobrą pamięć. Dlatego dzisiaj dla miłośników tego przysmaku przepis na przekąskę. Smakuje i działa cudownie dla mózgu, ciała. Zachwyci podniebienie każdego pasjonaty smaków orzechowych.
Wiadomo jesteśmy tym co jemy i dlatego jako dietetyk moje przepisy zawsze będę Wam przedstawiać jako pyszności dla zdrowia.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka uprażonych orzechów włoskich,
- 1 szklanka posiekanej świeżej pietruszki,
- 1 szklanka posiekanej świeżej bazylii,
- ¼ szklanki startego twardego sera,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
WYKONANIE
Wszystkie składniki oprócz oliwy blendujemy. Dolewamy oliwę tak, by pesto nabrało gęstości. Można jeść jako pastę do kanapek, jako dodatek do pizzy lub do makaronu.
ORZECHY TAKŻE
Pomagają walczyć z bezsennością i wspierają pracę układu nerwowego.
Bernardeta Nosek
Copywriterka, blogerka, dietetyczka, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl
Ciekawe składniki i do tego zdrowe! Uwielbiam różnego rodzaju pesto. To, że szybko się robi to dodatkowy plus 🙂
Czyta się pysznie 🙂 a orzechy faktycznie są bardzo cenne, niestety mam wrażenie, że traktowane są nieco po macoszemu – co najwyżej trochę do ciasta. Dobrze, że przygotowałaś fajny przepis :).
Przy orzechach zawsze obawiam sie, ze nie umiem oszacowc ich kalorycznosci. Gdy zaczynam jesc, moge dlugo 😉
Orzechy wielbię od dziecka, mogłabym je jeść do każdego posiłku i na każdy możliwy sposób. Również w pesto. 🙂
W prostocie siła!
Bardzo lubię różnego rodzaju pesto. Jednak z orzechami włoskimi jeszcze nie próbowałam. Czas więc wypróbować!! Dziękuję za inspirację 🙂
Kocham pesto ??? cudowna pasta – 5 minut pracy a prawdziwie ekskluzywne danie na talerzu!
Pesto jak zawsze jest dobrym pomysłem 🙂
Lubię orzechy, ale są ciężko strawne, a ja z żołądkiem muszę niestety na takie produkty uważać.
mniam, to musi być pyszne. Bardzo lubię pesto! 🙂
Sam robię pesto najczęściej na bazie orzechów nerkowca, rukoli, z bazylią, odrobiną czosnku i oliwą z oliwek. 😉
Świetny przepis, koniecznie trzeba go wypróbować 🙂 uwielbiam orzechy, a pesto sama jeszcze nigdy nie robiłam, więc może nadszedł ten czas 🙂
orzechy jadam codziennie….uwielbiam ale moze też mój organizm ich potrzebuje….a to pesto? Brzmi cudownie!
Pyszności. Uwielbiam takie pesto i napewno skorzystam z przepisu ?