TWARÓG – ODMIANY BIAŁEGO PRZYSMAKU

Twaróg to wbrew pozorom nie po prostu ser biały, ale aż ser biały. Jego różnorodność i bogactwo zdrowia jest dla nas wskazówką, iż stanowić musi ważny element naszej diety. Można go przyrządzić na tak wiele sposobów, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

FARSZ DO NALEŚNIKÓW NA SŁODKO

  • paczka twarogu
  • 3 jajka
  • skórka z cytryny
  • przyprawy: cukier, laska wanilii

Cały twaróg rozdrabniamy do miski. Następnie należy oddzielić białka od żółtek, połączyć żółtka z cukrem i miksować na kogel mogel. Do ubitych jajek dodajemy cieniutko pokrojoną laskę wanilii. Kogel mogel trzeba następnie połączyć dokładnie z białym serem, aż powstanie jednolita masa. Na koniec do farszu dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny.

TWARÓG – TO, CO DOBRE

Ma bardzo dużo witamin z grupy B. Jest źródłem białka i wapnia. Wypełnia szybko żołądek ponieważ zawiera aminokwasy regulujące pracę ośrodka w organizmie, który decyduje o naszej sytości.

 

TWARÓG – RODZAJE


Tradycyjny

ma kształt trójkąta o zaokrąglonych rogach, jest produkowany z pełnego mleka, jest zwarty i niezbyt kruchy. Idealny do kanapek.


Chudy

jest suchy i rozsypuje się, produkowany jest z chudego mleka ukwaszonego bakteriami kwasu mlekowego. Idealnie się sprawdza jako farsz do naleśników.


Wiejski

Twaróg - odmianyPowstaje z mleka zakwaszonego podpuszczką, dzięki temu jest bardziej jędrny. Ziarna sera miesza się ze śmietanką. To jeden z ulubionych serów miłośników twarogów do kanapek.


Ricotta

jest wytwarzany z serwatki, która otrzymuje się z serów dojrzewających. To ser typu miękkiego. Jest idealny do klusek, farszów i różnych ciast.


Mascarpone

Twaróg - odmiany

to słodki, kremowy serek. Produkowany jest z zakwaszonej śmietanki. Jest bazą do wielu deserów np. tiramisu.

 

 

 

 

Ten krótki przegląd serów białych daje nam dowód na to, że każdy znajdzie swój smak miły dla podniebienia. Twaróg nigdy się nie znudzi, bo można go przygotować na wiele sposobów.

 

Dziękuję za lekturę. W komentarzu poniżej podziel się przepisami lub swoją opinią o twarogach. Dziękuję 😉

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

10 thoughts on “TWARÓG – ODMIANY BIAŁEGO PRZYSMAKU

Leave a Reply

%d bloggers like this: