TWARÓG – ODMIANY BIAŁEGO PRZYSMAKU
Twaróg to wbrew pozorom nie po prostu ser biały, ale aż ser biały. Jego różnorodność i bogactwo zdrowia jest dla nas wskazówką, iż stanowić musi ważny element naszej diety. Można go przyrządzić na tak wiele sposobów, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
FARSZ DO NALEŚNIKÓW NA SŁODKO
Cały twaróg rozdrabniamy do miski. Następnie należy oddzielić białka od żółtek, połączyć żółtka z cukrem i miksować na kogel mogel. Do ubitych jajek dodajemy cieniutko pokrojoną laskę wanilii. Kogel mogel trzeba następnie połączyć dokładnie z białym serem, aż powstanie jednolita masa. Na koniec do farszu dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny. |
TWARÓG – TO, CO DOBRE
Ma bardzo dużo witamin z grupy B. Jest źródłem białka i wapnia. Wypełnia szybko żołądek ponieważ zawiera aminokwasy regulujące pracę ośrodka w organizmie, który decyduje o naszej sytości.
TWARÓG – RODZAJE
Tradycyjny
ma kształt trójkąta o zaokrąglonych rogach, jest produkowany z pełnego mleka, jest zwarty i niezbyt kruchy. Idealny do kanapek.
Chudy
jest suchy i rozsypuje się, produkowany jest z chudego mleka ukwaszonego bakteriami kwasu mlekowego. Idealnie się sprawdza jako farsz do naleśników.
Wiejski
Powstaje z mleka zakwaszonego podpuszczką, dzięki temu jest bardziej jędrny. Ziarna sera miesza się ze śmietanką. To jeden z ulubionych serów miłośników twarogów do kanapek.
Ricotta
jest wytwarzany z serwatki, która otrzymuje się z serów dojrzewających. To ser typu miękkiego. Jest idealny do klusek, farszów i różnych ciast.
Mascarpone
to słodki, kremowy serek. Produkowany jest z zakwaszonej śmietanki. Jest bazą do wielu deserów np. tiramisu.
Ten krótki przegląd serów białych daje nam dowód na to, że każdy znajdzie swój smak miły dla podniebienia. Twaróg nigdy się nie znudzi, bo można go przygotować na wiele sposobów.
Dziękuję za lekturę. W komentarzu poniżej podziel się przepisami lub swoją opinią o twarogach. Dziękuję 😉
Bernardeta Nosek
Uwielbiam 🙂
Twaróg to coś co kocham! Kiedy mieszkałam we Włoszech właśnie jego brakowało mi najbardziej. Na szczęście były chorwackie wyroby podobne do naszego sera :).
Świetny wpis o twarogu – inne spojrzenie 🙂 Ja lubię wszystkie :).
Nie jem ze wzgledu na styl zywienia, ale fajny opis!
Uwielbiam za to że można jeść na milion sposobów
Uwielbiam twaróg na słodko i słono. Jestem jedyna w mojej małej rodzinie, która uwielbia go na śniadanie i kolację, a ricotta idealna jest na obiad 🙂
Pingback: OTYŁOŚĆ BRZUSZNA – DLACZEGO NIE MAM TALII OSY - BŁĘDY DIETETYCZNE
Twarożki używam głównie do ciast i deserów. Uwielbiam sernik lub ciasta z bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone.
Pingback: KAWA - PRAWDY I MITY, POZNAJ TAJEMNICE TEGO NAPOJU
Pingback: Probiotyki - fakty i mity, podstawowe informacje ziolowoizdrow.pl